top of page

KARAKTERİN RENK VE MUSİKİ TERCİHİNE YANSIMASI

İnsanlar genellikle birden fazla renk sever, fakat içlerinden birini diğerlerine nazaran biraz daha öne çıkararak tercih ederler.Aynı şekilde sevdikleri birkaç müzik türündende birine de daha yakın dururlar. Renklerler bireylerin kişiliklerinin özelliklerini ortaya koymak-tadır. Aynı şekilde renkler gibi musikinin de İnsan karekterinin oluşum ve yansımasında katkısı olduğu gerçektir.

Renk ve musikinin insan üzerindeki etkilerinin o alanlarda çalışma yapan bilim insanlarınca belirlenmesi uzun ve detaylı deneyler sonunda ciltler dolusu kitaplara yansıyacağı muhakkak Fakat bu kısa araştırmamızda bazı insanların tercih ettiği Mavi renk üzerinde durmaya çalışacak ve yazının sonunda da da biraz musikinin etkisine değineceğiz...

Uzmanlara göre :"Mavi rengi seven erkekler, kendine fazla güvenmeyen, fakat gerektiği zaman cesur olabilen bir yapıya sahiptir. Aynı zamanda artistik bir doğaları bulunur . Aşık olmayı sever ancak genellikle. kalplerinin sesini dinlemek yerine mantığını kullanmayı tercih ederler. Bu rengi seven erkekler,o rengi seven kadınlarına nazaran çok daha sakin, daha dengeli olurlar. Çalışıp, yaşamlarını kazanmak zorunda olduklarını bilirler Onların iş hayatlarında fırtına estiren duygusal hislere de pek yer yoktur. İş yaşamlarında duygularına duvar çekerek devam ederler.

Yöntemi değil, içlerinin sesini dinleyerek çalışmayı tercih ederler. Bu sebepten de yönteme dayanan işlerde başarı gösteremezler, ancak sisteme dayanmayan işlerde hep öndedirler. Günlük hayatlarında değişiklikler yaşamak, onlar için olağan bir durumdur. Bu sebepten masa başı gibi durağanlık isteyen işler onlara göre değildir, aktife olmuş hallerini oturdukları yerden değil de, hareket halinde iken sergilemek isterler:bunda da başarılı olurlar.

Mavi rengi tercih eden kadınlar ise son derece derin duygulara sahiptirler. Bir şeye sevinmeye görsünler, onu abartma yolu ile en üst noktaya çıkarırlar, üzüntüleri de aynı bu biçimde gösterirler. Duygusal alanda da iniş, çıkışları ani, hızlı olur, tıpkı sevinç ve üzüntüde olduğu gibi, bir an neşeli iken hemen akabinde üzüntünün kollarına kendilerini atıverirler, bu duygu kontrolsüzlüğünden doğan ahenksizlik onları şaşkına çevirir.

Kendilerini hiçbir an tam olarak anlayamadıklarından dolayı da hiçbir zaman kendilerinden emin değildirler. Ve her an; "Bana neler oluyor" dediğini duyar gibi olursunuz. Daimi olarak korkuları vardır, her türlü telkin, tedavilere rağmen o korkuları ile yaşamayı tercih ederler. Korkunun temel kaynağı da kendisidir, o bunu bilerek korkmaya devam eder.

Derin acı, yoğun düşünceler, onların sıklıkla dalıp gitmelerine neden olur. Çevrelerine karşı ise sevgi noktasından , cömerttirler. Çevreleri onlar bakımından oldukça çok önemlidir, nedeni ise kendisinden kaynaklanan şikâyetleri devamlı olarak çevresine aktararak teselli bulurlar. Bu konum kimseyi gücendirmez, tersine o kişinin samimi biri olduğuna inanırlar, ona saygı gösterirler" (anonim alıntı)

Yukarıda bahsettiğim gibi İnsanlar bir veya iki rengi tercih ettikleri gibi,tercih ettikleri rengin bazen tonlarını da öne çıkararak tercih ederler.O tercihleri genellikle karakter ve düşüncelerinin de farklı yapısını ortaya koymaktadır.

Bize göre bu analizler araştırılmış ve denenmiş bazı gerçekleri yansıtmakta ise de sosyal psikolojide henüz teori halindedir;ama zaman içerisinde denekler üzerinde daha fazla yapılacak testlerle daha da geliştirileceği beklenmektedir. Evrende nasıl doğal yapıda musiki armonisi varsa, aynı şekilde renk armonisi de bulunmaktadır. .Renk ve musiki armonilerin insan yaşamı ve karakterini belirlemede ne kadar etkili olduğu ? Sorusunun cevabını belirlemek oldukça zor olsa da; insanın doğanın bir parçası olarak yaşadığı göz önüne alındığında o etkiyi de görmek mümkündür.

Müzik nasıl ruhun gıdası olarak İnsan ruh ve bedenini etkilemekteyse, renklerde aynı şekilde beden ve ruhun terapisinde önemli etkiler bulunmaktadır. Nitekim Osmanlı döneminde ruh ve sinir hastaları müzikle tedavi edilmişlerdir. İnsanlar sonbaharda sararan yapraklarla hüzünlenip,kış aylarında renksizlikten daralıp sıkılmaktadır.Daha sonra baharla yeşeren ve renklenen dünyada kuş cıvıltıları ile ferahlık ve huzura kavuşmaktadırlar.

İşin ilginç yanı, insan karekterinin oluşmasında nasıl musiki ve renklerin ilişkisi varsa,sevgi ve tercihler yoluyla karekterin açığa çıkmasında da kişinin yöneldiği müzik ve sevdiği renklerin  etki ve yansıması bulunmaktadır.

© 2035 by Daniel Lunsford. Powered and secured by Wix

bottom of page